Hoi An

Hoi An is een sfeervolle stad met nauwe straatjes en traditionele huizen, een aantal stamt nog uit begin 19e eeuw. De traditionele architectuur van huizen en winkels geven de stad een uniek en authentiek karakter. Door een mirakel is Hoi An ontsnapt aan de verwoestingen van de oorlog, omdat de oorlogschepen de dichtgeslipte rivier niet konden bereiken.

Waarschijnlijk is Hoi An de oudste stad van Zuidoost-Azië. Opgravingen tonen aan dat het gebied al 2200 jaar geleden werd bewoond. De stad heette toen Hai Pho en lag dicht bij opeenvolgende hoofdsteden van Champa. Dat maakte van Hai Pho een drukke zeehaven die zelfs door Perzische en Arabische schepen werd bezocht.

Tot 1995 was Hoi Ann een groot dorp met prachtige, maar vervallen huizen. Met het opbloeien van de regio, krijgt Hoi An zijn oorsponkelijke schoonheid weer langzaam terug. In Hoi Ann staan wel 800 prachtige authentieke huizen, waaronder enkele schitterende herenhuizen en woningen van Chinese kooplui. De huizen zijn gerestaureerd met oog voor traditie en ingericht met antiek meubilair. Het historische centrum is klein en moet je te voet ontdekken, auto’s worden er niet toegelaten.

De hele dag door hoor je in Hoi An naaimachines, want het is een van de drukste kleermakerscentra van Vietnam. In winkels liggen balen stof hoog opgestapeld. Tegen een kleine vergoeding kun je er uitstekende maatkleding van laten maken. De kleermakers van Hoi An hebben een zeer goede reputatie. In een mum van tijd maken ze broeken, rokken, jurken, shirts of maatkostumms volgens de laatste mode. Vooral de zijde stoffen zijn populair.

Hoi An is ook bekend als weefcentrum; er zijn meer dan 600 weefgetouwen die jaarlijks enkele miljoenen meters zijde en andere stof produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *