Hué, poort Citadel

Hué

Op 29 juli 2012 was ik in Hué. We zijn met de boot over de parfumrivier gevaren naar de Thien Mu Pagode. We bezochten die dag achtereen volgend de Tombe van Tu Doc, de Tombe van Minh Mang en de Verboden Paarse Stad. Een lange en indrukwekkende dag met veel hoogtepunten. Hier is het filmverslagje van onze dag in Hué.

Hué ligt aan de Song Huong Rivier. De stad werd 6 eeuwen geleden gesticht als Thuan Hoa. Het werd door de koning van Champa als huwelijksgeschenk gegeven aan een Vietnamese prinses. Door zijn opvolgers werd dit betwist en een eeuw lang was er veel strijd tussen Champa en Vietnam om dit gebied. Tegenwoordig telt Hué 300.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Thua Thien Hué.


Indochina weergeven op een grotere kaart

Thien Mu Pagode
Thien Mu PagodeDe Thien Mu Pagode werd in 1601 gebouwd aan de rand van de parfumrivier, het is de oudste tempel van Hué. Thien Mu is nu nog een brandpunt van boeddhistisch verzet tegen alle vormen van onderdrukking. De pagode is hierdoor een doorn in het oog van de regering. Toch is het een vredige plek. Vanaf het door schaduwrijke pijnbomen omzoomde terras heb je een weids uitzicht heeft over de Parfumrivier.

Het meest opvallende onderdeel van de pagode is de achthoekige, zeven verdiepingen tellende bakstenen stoepa. Deze is in 1840 gebouwd in opdracht van keizer Thieu Tri. Elke verdieping vertegenwoordigt een van de incarnaties van Boeddha op aarde. In de twee paviljoens aan weerszijde ervan bevinden zich een enorme klok, gegoten in 1710, die meer dan 2000 kg weegt. Als deze klok luidt is dit zelfs in de stad te horen.

Tombe van Tu Doc
bij de tombe van Tu DucDoor de enorm toegenomen koloniale overheersing kwam Tu Duc nooit aan regeren toe. Daarnaast leed deze keizer aan kinderloosheid. Tu Duc besloot van de nood een deugd te maken en gebruikte, tegen de traditie in, zijn mausoleum als buitenverblijf. Hij bracht hier meer tijd door dan in de keizerlijke stad.

Tombe van Khai Dinh
Khai Dinh tombTijdens de regeerperiode van Khai Dinh bereikte de Franse invloed in Indochina een hoogtepunt. Van Khai Dinh is niet bekend dat hij hier wat aan heeft proberen te veranderen. Liever liet hij zich feêteren in Parijs waar hij zijn standbeeld voor zijn tombe bestelde. Khai Dinhs zoon Bao Dai, stierf in 1997 in ballingschap in Frankrijk waarmee de Nguyen-dynastie ten einde kwam.

Phu Xuan Citadel (in het centrum van Hué)
In 1687 werd op de plek van Hué de Phu Xuan Citadel gebouwd. In 1802 werd Hué de keizerstad van de Nguyen-dynastie. In het centrum is de oude keizerlijke Citadel.

Hué, poort Citadel

’s Middags bezochten we de Purperen Verboden Stad. Achter het Paleis van de Hemelse Wet ligt de Tu Cam Thanh, beschermd door een één meter dikke muur was dit het domein van de keizerlijke familie. De Tu Cam Thanh is echter in 1947 en 1968 grotendeels verwoest. We vonden het lastig om de interessante gebouwen te vinden. Met uitzondering van de restanten van de Keizerlijke Bibliotheek is er namelijk niets van bewaard gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *