mekongdelta in Vietnam

Mekongdelta

De Mekongdelta is het gebied tussen de vele tentakels van de machtige Mekongrivier. De Vietnamese naam voor het gebied is Cuu Long, wat negen draken betekent en verwijst naar de negen riviermondingen die het Mekongwater in zee laten stromen. De Mekongdelta is de de grootste van de twee rijstmanden van Vietnam. Het andere rijstproducerende gebied is de noordelijker gelegen Red River Delta.

Mekong Delta boat

De Mekong start in het Tibetaans hoogland. Vanaf daar stroomt de rivier door China, Myanmar (het voormalige Burma), Laos, Cambodja, en zuid Vietnam om uit te monden in de Zuid Chinese Zee. De Mekongdelta was vroeger een Khmer gebied. Het was vooral bos en moerasgebied. Toen de Nguyen adellijken het gebied gingen controleren is er een enorm netwerk van kanalen gegraven voor transport door het gebied.
De mensen in deze regio zijn van oorsprong Vietnamees, Khmer, Chinees of Cham. Je vind er een variëteit aan godsdiensten zoals Boeddhisme, Katholicisme, Cao Dai, Hoa Hao en de Islam.

De mensen in de Mekongdelta hebben een bestaan opgebouwd als boeren en vissers. Vaak leven ze direct aan de rand van de rivier of kanaal in huisjes die drijven of op palen staan. Vaak hangen er onder de huisjes hele viskwekerijen waar ze kleine visjes laten opgroeien tot verkoopbare vissen.

mekongdelta in VietnamHet leven in de delta is nauw verweven met de rivier. Alle dagelijkse activiteiten worden uitgevoerd op of langs de oevers. Markten, winkels, scheepswerven, reparatiebedrijven zijn veel voorkomende bedrijfsactiviteiten. Drijvende markten (floating markets) worden elke morgen van vijf tot elf uur gehouden. Phung Hiep is de grootste drijvende markt doordat deze plaats vind bij de samenkost van zeven belangrijke kanalen. Boeren met kleine bootjes volgeladen met fruit, groenten, kokosnoten en vis komen samen om een drijvende markt te vormen. De opkoper zijn handelaren met grotere boten. Zij verkopen de goederen op hun beurt weer op andere markten landinwaarts of aan groothandelaren. Het is een hoogtepunt voor elke fotograaf, ook omdat je vanaf een brug een waanzinnig uitzicht hebt. Twee andere belangrike drijvende markten zijn die van Cai Rang en Phong Dien.


Grotere kaart weergeven

Mekong Delta man op boat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *