Dvd’s back-uppen [MAC OSx Sierra]

Dvd’s zijn een beetje uit de tijd. Veel mensen hebben niet eens meer een dvd-speler onder hun tv staan. En wat moeten we dan met die duur betaalde films, series en concerten?

Ik wil mijn dvd-content graag weer toegankelijk maken, door ze te backuppen. In dit blog beschrijf ik hoe ik dat gedaan heb. Rippen van beveiligde dvd’s is verboden. Commerciële dvd’s zijn allemaal beveiligd. Als je de dvd zelf gekocht hebt, is er m.i. niet zoveel mis mee om ze toch te backuppen.

Deel 1: Handbrake installeren
Deel 2: Handbrake uitbreiden met decryptie
Deel 3: Rippen van de dvd’s

In een volgende blog zal ik beschrijven hoe ik de video’s in de cloud zet en naar mijn AppleTV 4 stream.

1. Handbrake installeren

Het programma Handbrake is een gratis en open source video-conversie programma. Het is ook beschikbaar voor Mac OSx. Je kunt het downloaden van de website https://handbrake.fr/. Installeer het programma op je Mac. Het is nu klaar voor conversie van niet beveiligde video’s.

2. Handbrake uitbreiden met decryptie

Om juridische problemen te voorkomen, is Handbrake out-of-the-box niet meer uitgerust met decryptie. Videolan, de groep die ook de populaire VLC-videospeler maakt, heeft daar een extentie voor gemaakt: Libdvdcss. Helaas is er geen eenvoudige installatie mogelijk, want je Mac is beveiligd tegen copy-paste van programmabestanden. De makkelijkste manier om Libdvdcss te installeren is door gebruik te maken van Homebrew. Homebrew is een soort installatie wizard.
Open het programma Terminal. Installeer Homebrew door de code van de website te plakken in Terminal.

/usr/bin/ruby -e “$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)”

Voer je admin wachtwoord in als daar om gevraagd wordt. De installatie duurt een paar minuten. Homebrew gaat nu Libdvdcss downloaden van de Github site en installeren. Copy paste de formule van de site brewformulas.org in het programma terminal.

brew install libdvdcss

Als het script succesvol is voltooid, is Handbrake uitgebreid met de decryptie extentie Libdvdcss voor beveiligde dvd’s.

3. Rippen van de dvd’s

Start het programma Handbrake. Klik op de knop Source. Selecteer de dvd-speler en navigeer naar de map Video_TS.
Kies bij Title de optie met de langste duur. Dat is de hoofdfilm.
Bij destination kies je de bestandsnaam van je geconverteerde film.

Je kunt instellingen doen voor beeld (video), geluid (audio) en ondertiteling (subtitles).
Handbrake heeft voorkeursinstellingen voor veelvoorkomende apparaten, zoals AppleTV. Als de voorkeursinstellingen zijn verborgen, klik dan op de knop Toggle Presets. Mijn ervaring is dat PAL dvd’s (zoals in Nederland gebruikelijk) beter worden geconverteerd als je kiest voor een framerate (FPS) van 25.

Handbrake

Video
Codec: H264
FPS: 25 (PAL)
Quality: RF=20

Audio
Kies bij track het soort geluid dat je wil opnemen. Je kunt vaak kiezen voor verschillende talen en soorten audio. Stereo (2.0 CH) is de veilige optie; kies voor codec=AAC (Core audio), Mixdown=Stereo.
Surround sound is Dolby Digital (5.1 Ch) of DTS (5.1 Ch). Je kunt meerdere geluidssporen in de video opnemen.
Voor Dolby Digital kies je het 5.1 spoor met codec=Ac3, Mixdown=Dolby Pro Logic II.