Bolivia

Bolivia is het typisch Latijns-Amerikaanse land, omdat het beantwoord aan het beeld dat wij in Europa van Zuid-Amerika hebben. Bolivia is tegelijk Amazonegebied en Andes, natuur en cultuur. Potosi, jezuietenmissies van Chiquitos, Sucre en nationaal park Kempff Mercado.

Inhoud van dit hoofdstuk

La Paz

La Paz

La Paz is het regeringscentrum van Bolivia. Het ligt tussen 3200 en 400 meter hoog, omgeven door witte bergtoppen van meer dan 5000 meter. Helemaal bovenin - op meer dan 4000 meter - ligt een echte stad van zo'n zevenhonderduizend inwoners. In El...
Potosi

Potosi

Potosí is ontstaan na de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico in 1544. De stad ligt op grote hoogte, nl 4090 meter. Er wonen ongeveer 115.000 inwoners. Het zilvererts werd er vanaf het begin op grote schaal ontgonnen. Het is waarschijnlijk ...
Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Uyuni is een oud spoorwegknooppunt bekend om het zoutmeer dat erbij ligt, het Salar de Uyuni . 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren...
Sucre

Sucre

Sucre is de verlate hoofdstad van Bolivia. De stad herbergt 230.000 inwoners op 2800 meter. Juist doordat het bestuur en de meeste commerciele activiteit tegenwoordig in La Paz te vinden zijn, heeft Sucre zijn zachte vriendelijke karakter en goed bewaarde...

Markt in Bolivia. De dame verkoopt coca bladeren.

Bolivia is zo’n drie maal zo groot als Nederland.
de Altiplano: de hoogvlakte op meer dan 3000 meter. De altiplano wordt door twee bergketens omsloten. In het oosten de 500 km lange Cordillera Real met 300 toppen tot 5000 meter. In het westen Cordillera Occidental met vulkanische toppen tot 6500 meter. Hier vind je ook de grote Boliviaanse meren zoals Titicaca, Poopo en Uru-Uru en de zoutwoestijnen van Uyuni, Coipasa en Zuid-Lipez. Ook La Paz ligt in de Altiplano.


el Oriento: het andere Bolivia. Rijker en vrolijker vanwege het klimaat. Heel het oosten van Bolivia ontwikkelt zich. Het is de toegangspoort van het land met de internationale luchthaven en toegangswegen naar de rest van het land en Argentinie. Belangrijkste stad van het gebied is Santa Cruz.

Het klimaat verschilt sterk met de regio. De Altiplano ligt op hoogte. De maanden juli en augustus liggen in het droge seizoen met koude nachten en middagtemperaturen tot 15-20 graden. In de gematigde valeien ten oosten van de Cordillera Reaal is warme kleding in de maanden juli en augustus gewenst, terwijl in El Oriente de temperatuur dan kan oplopen tot 30 graden.

Bolivia kun je het best bezoeken in de droge tijd van maart tot september. Het regenseizoen loopt er van oktober tot maart. Het is er dan verstikkend warm. Zorg in elk geval dat je altijd op elke weerssituatie bent voorbereidt: van zwembroek tot winterjas. Wolle kleding is ter plekke voordelig te koop.

De bevolking van Bolivia bestaat voor 60% uit indianen. Verschillende bevolkingsgroepen leven er samen: blanken, Aymara’s, Quechua’s, Guarani’s, een Duitse minderheid, Amazonnestammensihks uit India en zwarte in de Yungas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *