Michiel op de gletsjer

Vatnajökull National Park

Het park, dat in 2008 werd opgericht, heeft veel verschillende gebieden samengebracht die de Vatnajökull gletsjer omringen. Het park beslaat in totaal 12% van IJsland. Dit park kent een bijzondere mix van vulkanische activiteit, gletsjers, bergen en geothermische warmtebronnen.

Skaftafell was vroeger een eigen nationaal park, totdat het werd samengevoegd met de gletsjer Vatnajökull, Jökulsárgljúfur National Park en een paar andere gebieden. Dit gebied is de favoriet van veel IJslanders. Het heeft prachtige landschappen en bovendien vaak mooi weer. De populairste wandelroute is die naar de waterval Svartifoss, een prachtige waterval die over kliffen van zwarte basaltzuilen klettert. De route is ongeveer 1,5 uur (heen en terug gecombineerd), en geschikt voor elk niveau. Het einde van de route bij de waterval kan een beetje modderig zijn.

Jökulsárlón, misschien wel de populairste attractie langs de zuidkust, is een enorme lagune aan de voet van de Vatnajökull-gletsjer. Het meer wordt gevoed door een van de gletsjertongen: er breken voortdurend grote brokken gletsjerijs af die in het watervallen, waar ze ronddrijven tot ze in zee spoelen.

Snæfell is de naam van de hoogste berg in IJsland die momenteel niet onder een gletsjerkap ligt. De berg en de vlakten eromheen staan bekend als de weidegronden voor de IJslandse rendierpopulatie, die eind 18e eeuw vanuit Noorwegen werd geïntroduceerd met de bedoeling ze te gaan hoeden. Dit was geen succes, en nu zwerft de wilde populatie rendieren over het oosten van IJsland.

Het is geweldige om een gletsjerwandeling met gids over het ijs te maken. De grootste ijskap van Europa ervaart u zo van dichtbij. Je wordt begeleid door gidsen die in het gebied zijn opgegroeid. Ze geven hun kennis en ervaring over de gletsjer door terwijl je heerlijk over de ijskap loopt en in spleten tuurt. Eindpunt is een uitkijkpunt gaat, vanwaar je een verbluffend uitzicht heeft.

Voor wat actie boek je een sneeuwscootertocht over de gletsjer. Je rijdt de Vatnajökull gletsjer op in een jeep en stapt dan over op de sneeuwscooter. Als je met 40 km per uur over de samengeperste sneeuw en ijs raast, zul je een heerlijke kick ervaren. Tours vertrekken vanaf verschillende punten rond de gletsjer en brengen je naar verschillende delen van de Vatnajökull om te gaan touren.