Flores & Bali (video)

Bali is een eiland met een intens kleurenpalet: groen van de sawah’s en de jungle, vuurrood van de zonsondergang, de witte stranden en azuurblauwe zee. Op Bali zijn alle kleuren vertegenwoordigd. Als je tenminste het land in gaat en niet in de drukke kustplaatsen blijft hangen.

Tijdens mijn reis langs de Kleine Soenda Eilanden verblijven we in Sanur. Sanur is een bekende toeristenplaats niet ver van de hoofdstad Denpasar op Bali. Je ziet er vooral Australische gezinnen en ouderen.

We maken een dag-excursie naar kunung Kawi waar we de muurtempeltjes bezichtigen. Daarna rijden we door naar Ubud. Daar zien we professionele beeldhouwers aan het werk bij het maken van houten beelden van onder andere Garuda. In de middag wandelen we naar het huis van onze reisbegeleider Ido.

Dit filmpje begint in Flores op de vulkaan Kelimutu. We komen daar aan als de zon nog onder is. De vulkaan Kelimutu heeft drie kraters met meren in prachtige verschillende kleuren. Het water word door mineralen gekleurd. De kleurwisseling die de verschillende meren in de loop der jaren hebben ondergaan zijn zeer raadselachtig. In 1987 was het groen/blauwe kratermeer nog rood, waarna het in december 1991 zwart werd en daarna dus groenblauw. Het helgroene kratermeer was ooit blauw en het zwarte kratermeer wit.