[Video] Mulu National Park, Deer Cave & Headhunterstrail

We vlogen naar Mulu. Ons hotel Benarat Inn lag vlakbij. Met een busje waren we in tien minuten bij de ingang van het national park.

In de jungle van het Mulu National Park liggen enorme grotten verborgen. Tijdens mijn reis door Maleisisch Borneo bezochten we de meest spectaculaire grotten, waarvan de Deer Cave zelfs zo groot is dat er een kathedraal in past. In de Clear water Cave is een ondergrondse rivier, die kilometers diep zijn oorsprong vindt bij camp 5.

Met longboats werden we naar het startpunt van de “headhunterstrail gebracht. De eerste dag moeten we 9 kilometer lopen door primair regenwoud. we dragen een dagrugzak met spullen voor twee dagen, inclusief 3 liter drinkwater. We verblijven in Camp 5, een park hut aan het riviertje Melinau, midden in de prachtige natuur, tussen de kalksteengebergtes. Er zitten massa’s bijen; een vervelend onthaal naar een zware tocht.

De volgende ochtend vervolgen we de tocht. Het tweede deel is 12 kilometer. Een hangbrug leidt ons over de Melinaurivier. Aan de overkant volgen we het jungle-pad dat de Kayan vroeger volgden als ze op oorlogspad waren om koppen te snellen in Limbang. Ze droegen hun kano’s mee van de Melinau naar de Terikanrivier. Een uur of vier duurt onze tocht door primair oerwoud, dat warm en vochtig is. Bij aankomst bij de Terikanrivier zijn we moe maar voldaan. Het was een zware tocht. Vooral die bagage met 3 liter water doet zeer aan je schouders. Met boten varen we de soms wilde Medalamrivier af, op weg naar ons hotel in Limbang.