Eerste vlucht met DJI Phantom 2 Vision plus

En daar is hij dan: mijn eerste quadrocopter; de DJI Phantom 2 Vision+. Een vliegende camera.
DJI Phantom Vision plus

Al wordt hij verkocht onder de noemer “ready to fly”, je kunt niet zonder voorbereiding vliegen. Ik open de doos met de Phantom 2 en pak de verschillende onderdelen uit. Leg de verschillende batterijen aan de lader. De wifi-extender moet zo’n vier uur laden. Alle tijd om de snelle handleiding te lezen en filmpjes voor het eerste gebruik te kijken. Ik installeer de DJI Vision app voor de iPhone, zodat ik straks kan zien waar ik vlieg en wat ik film.

Ik rij naar een rustige plek in de uiterwaarden van de Lek bij Uitweg. Ik stamp het gras plat en zet de Phantom 2 neer met de batterij naar me toe. De propellers draai ik op de motoren. Dan de moeten de verbindingen worden opgezet. Eerst de Remote controll (RC) aan. Dan de Wifi-range extender. Dan op de telefoon het wifi-kanaal van de extender opzoeken. Voor de zekerheid zet ik mobiele data uit. Dan zet ik de Phantom 2 aan. Op mijn iPhone start ik de DJI Vision app op en ga naar Camera: ik heb beeld!

Nu moet het kompas van de Phantom 2 gekalibreerd worden. Op de Remote controll zit een knop S2 die je vijf keer op en neer moet bewegen om de Phantom in kalibratiemode te krijgen. Dan draai je het model eerst in het horizontale vlak 360-graden om z’n as, waarna je het model kanteld met de rood gestikkerde armen naar onder; en draai ik het model 360-graden in het staande vlak.

Daarna is het wachten op de GPS-fix. De Phantom 2 stelt dan z’n Home locatie in, zodat hij weet waar hij naartoe terug moet vliegen als de radioverbinding met de Remote controll verloren gaat. Als de Phantom staartlichten groen knipperen is hij klaar om te vliegen.

Ik duw de sticks op de remote controll schuin naar onder en de motoren beginnen te loeien. Ik wacht even; de spanning stijgt. Dan duw ik de trottle stick kort omhoog en de Phantom 2 stijgt twee meter op. Wauw!

Ik begin met wat vlucht manoeuvres om het vliegen onder controle te krijgen. Het is best spannend, maar de Phantom doet precies wat je van hem verwacht. Als je hem niet draait, kun je met vooruit, achteruit, links en rechts het model heel makkelijk op een bepaalde plek krijgen. Zodra je het model gaat draaien, vraagt het meer richtingsgevoel. Gelukkig heeft de app op je telefoon een radarbeeld, waarop je kan zien in welke richting het model vliegt. Dan kan je het model in de juiste richting draaien om weer richting doel te vliegen.

Op de telefoon app kun je ook de camera bedienen. De camera kijkt altijd vooruit, maar je kunt wel bepalen onder welke hoek hij naar beneden kijkt. Dat kun je handbediend doen of automatisch door je telefoon te kantelen.

Ik vlieg over een maisveld. Dan zie ik wat konijnen. Van een flinke hoogte nader ik de konijnen en kan ze filmen.

Ik laat de Phantom 2 landen. In het hoge gras valt het model om en blokkeren twee propellers. Een ruwe landing. Alle begin is moeilijk.

Voor een volgende vlucht loop ik naar een meertje vol met waterlelies. Een mooi beeld. Een eerste vlucht boven het water is spannend en leuk.

Vlucht 3 doe ik aan de oever van de Lek. De rivier heeft een zijarm met snelstromend water. De zon begint al wat lager te staan. Het wordt donkerder, toch levert het nog mooie beelden op. Een geslaagde eerste vlucht met mijn Phantom 2 Vision+!