Rondje Heidestein

Ik woon in Kerckebos Zeist, aan de rand van natuurgebied Heidestein en Bornia van het Utrechts Landschap. Een paar keer per week wandel ik hier door het bos en over de heide. Het is er echt prachtig: dus ik laat het jullie graag eens zien.

Wandelen in Zeist over Heidestein-Bornia || Je start je wandeling over landgoed Heidestein het best vanaf de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan. Loop vanaf hier het bos in en daarna westwaarts naar de Schaapskooi. Dit is tevens een informatiecentrum. In het voorjaar kun je er de lammetjes zien (en soms mee voeren). Loop verder westwaart om bij het “kanaal” te komen. De voormalig eigenaar van Heidestein, Frans Jan Hendrik de Wetstein Pfister, was een voormalig theeplantagedirecteur van de Indische Cultuurmaatschappij in Nederlands Indië. Hij wilde het gebied vruchtbaar maken door een goede waterhuishouding aan te leggen. Na het aantreffen van een bron op het terrein werden in het kader van de werkverschaffing vijvers aangelegd. Deze werden met elkaar verbonden door een beekachtig kanaal. Over die vijvers kwamen betonnen bruggetjes. Na het graven van de vijvers werd de vrijkomende grond gebruikt om een wal op te werpen langs de grootste vijver. Op de wal tussen de villa en de vijver kwam een theehuis in chaletstijl. Van daaruit was een prachtig uitzicht op de omgeving. Loop na een wandeling rondom de vijver oostwaarts richting Bornia. Bornia wordt voornamelijk bedekt door bossen en heide. Kenmerkend voor het gebied zijn de stuifzanden. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door het eten van gras en jonge boompjes. Je vind op de heide ook de restanten van een golfbaan, waar de Doornsche Golfclub speelde tot 1927. De golfbal moest vanaf de afslagplaats over het vennetje geslagen worden naar de hole. Het bosmeertje is een fijne plek om even uit te rusten. Als het lekker weer is kun je er met je blote voeten in pootje baden.