Antwerpen

5 dagen België

In mijn doorlopende zoektocht naar mooie steden, heb ik deze zomer ook eens over de grens gekeken: voor begin juli had ik vijf dagen België gepland om Antwerpen, Brussel en Leuven te bezichtigen. Ik ben met de trein via Rotterdam naar Antwerpen gereisd. Een internationaal ticket Rotterdam – Antwerpen koste me €13,-.

Ik keek mijn ogen uit bij aankomst in Antwerpen in het prachtige Antwerpen Centraal station. Ik wilde dit prachtige gebouw eigenlijk direct goed bekijken, maar met bagage bij me was dat niet zo praktisch.

Met m’n rolkoffertje ben ik naar mijn voordelige design hotel nabij de dokken gelopen. Daar heb ik m’n bagage gedropt om vervolgens richting ’t Steen te lopen: het oudste gebouw van Antwerpen, gelegen aan de Schelde, op steenworp afstand van de Grote Markt. Daar ontmoete ik de gids voor een begeleide fietstocht langs de hoogtepunten van Antwerpen. Met vier andere personen fietste we langs de Grote Markt, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Erfgoedbibliotheek, het prachtig hernieuwde Parkspoor Noord, het Begijnhof, het Stadspark en het Rubenshuis.

Video van de hoogtepunten van Antwerpen

Aan de rand van de Grote Markt staat het Antwerpse stadhuis. Dit is één van de eerste voorbeelden van renaissance-bouw in de Lage Landen. Aan de gevel hangen alle vlaggen van de 27 landen die tot de Europese Unie behoren.

Ook het Brabo-standbeeld is een echte blikvangers op de Grote Markt. De legende van Brabo gaat over de reus Druon Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde de reus en hakte op zijn beurt zijn eigen hand af. Hij wierp die in de rivier de Schelde. Antwerpen zou volgens deze legende van Hand werpen komen.

Ik wandel ook even door de Vlaeykensgang (Oude Koornmarkt 16), een verborgen steegje uit 1591. Vroeger woonden hier de armsten van de stad. Pittoresker dan dit wordt het niet.

Na de fietstocht ben ik langzaam terug gewandeld naar mijn hotel en heb ’s avonds gegeten bij een restaurant aan de kade van het Willemdok. De zon scheen heerlijk op de terrassen. Een prachtige dagafsluiter.

De volgende morgen heb ik een fiets gepakt om wat sneller door de stad te kunnen reizen. Ik begon de dag op het panorama-terras van het Museum aan de Stroom (MAS). Hier kun je gratis met de roltrappen naar boven. Vanaf het dak heb je prachtig uitzicht over de haven, de dokken, de Schelde en de stad Antwerpen.

Mijn volgende stop was station Antwerpen Centraal. Dit station wordt door de Antwerpenaren ook wel de Spoorwegkathedraal genoemd. Het is een grandioos staaltje architectuur: het bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. Het station werd in 1905 geopend en is sinds 1975 een beschermd monument. Sinds 2009 is de spoorhal verdubbeld in capaciteit door perrons op twee ondergrondse niveaus. Vroeger was Antwerpen Centraal een kopstation, nu kunnen ze doorrijden dankzij een spoorwegtunnel.

Direct achter Antwerpen Centraal ligt de Zoo, zoals de dierentuin hier heet. Als je onder de poort doorloopt kom je op het tropische welkomstplein vanwaar je nog zonder kaartje de flamingo’s kan bekijken.

Ik pakte weer een fiets om de Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – te bekijken. Deze bezienswaardigheid was mij aangeraden door een Amerikaans echtpaar. Na wat zoeken vond ik de ingang van de tunnel. Voor het grootste deel is de tunnel in de originele staat, zoals het in 1933 is gebouwd: de toegangsgebouwen, de waarschuwingsborden en de hekken. Er zijn prachtige authentiek houten roltrappen die je naar de tunnel brengen. Je loopt dan in een 572 meter lange tunnel, die zich 31,57 meter onder de grond bevindt. Het is een fotogeniek decor waarin je loopt. Er zijn hier dan ook meerdere videoclips opgenomen.