Fernando Botero

Het werk van Botero is direct herkenbaar aan de gladde, opgeblazen vormen en de onnatuurlijke verhoudingen van lichamen en voorwerpen. De mond, ogen, neus en oren zijn kleiner dan in de realiteit. De gezichten lijken “typisch” Zuid-Amerikaans. Vrouwen hebben kleine borsten die niet lijken te passen bij hun dikke billen en dijen. Op het Plaza Botero worden de beelden vooral gebruikt om mee op de foto te gaan“. Vrouwen, meisjes en hele families poseren voor de beelden. Toen wij er waren werd er zelfs een bruidsreportage gemaakt.

Fernando Botero is geboren in Medellín en de stad is daar trots op. Botero schonk een groot deel van zijn collectie aan de Colombiaanse Banco de la República, op voorwaarde dat het werk permanent vrij te bezichtigen zou zijn. Een groot deel van Botero’s werk is tentoon gesteld in het Museo d’Antioquia dat aan het Plaza Botero ligt.

Why does Botero paint fat people?

“l fatten my characters to give them sensuality. I‘m not interested in fat people for
the sake of fat people.“ Fernando Botero

Als we naar een werk van Fernando Botero kijken, of het nu een schilderij, tekening of beeldhouwwerk is, dan verbazen we ons over de enorme omvang van de dieren, mensen en dingen. Botero verkende de mogelijkheden om met behulp van kunst een nieuwe werkelijkheid te creëren die zich kenmerkte door een eigen artistieke taal van vormen en volumes.

Beeld van Fernando Botero - PaardBotero, nieuwsgierigheid als hij was, bestudeerde de grote kunstwerken uit de geschiedenis, zowel de meesters uit de oudheid, de renaissance en de pre-Columbiaanse kunst. De beeltenissen geschilderd en gebeeldhouwd door Botero zijn niet echt “dik”, ze zijn Botero’s manier om sensualiteit uit te drukken.

Botero’s visuele taal bestaat uit:

  1. contrast tussen de reus- en dwergvormen;
  2. lichte kleuren in het midden en donkerte rond de randen; en
  3. een spel van verhoudingen dat hem in staat stelt om de wetten van het perspectief te veranderen en elementen in de compositie te plaatsen waar hij dat zelf wilde.

Botero heeft over zijn beeltenissen gezegd: “Wat ik zeg, is dat ze niet dik, maar volumineus zijn. Als ik een vrucht, een landschap, een dier, een man, wat dan ook, creëer, dan vervorm ik het om het volume te verhogen. Dus ik zie ze niet.. als vet, maar als volumineus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *