Geysir

De Geysir is ’s werelds bekendste geiser en naamgever van alle geisers. Hij ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval en onderdeel van de bekende Golden Circle. Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur. 

De Geysir is een bolvormige ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter, met in het midden een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed dat 23 meter diep is.

Strokkur geiser in actie

De activiteit van Geysir is voor zover bekend altijd wisselend geweest. Perioden van hoge activiteit werden afgewisseld met tijden dat de geiser vrijwel inactief was. In 1630 is beschreven dat de erupties met zoveel geweld gepaard gingen, dat de omgeving ervan schudde. In 1845 bereikte de waterkolom een hoogte van 170 meter en een paar jaar later nog slechts 50 meter. Tussen 17 en 20 juni 2000 bereikte Geysir een hoogte van 122 meter. In 2003 was de frequentie van de erupties weer afgenomen tot ongeveer drie maal per dag en nadien vertoont hij weer uiterst zelden activiteit. De nabij gelegen Strokkur is op dit ogenblik veel actiever dan de Geysir en spuit elke paar minuten tot een hoogte van circa 30 meter. 

Het gebied bij Geysir en omgeving is voor het publiek vrij toegankelijk. Om in de onderhoudskosten te voorzien, wordt er op vrijwillige basis een kleine bijdrage gevraagd.