Edinburgh en Glasgow

Oktober 2023 heb ik een paar dagen Edinburgh en één dagje Glasgow bezocht. Ik vloog met KLM naar Edinburgh, waarna de Airlink bus me snel naar het centrum bracht. Ik verbleef in het Brooks Hotel, net buiten het oude centrum. Natuurlijk was ik een reisstekker vergeten. Gelijk maar even een eerste wandeling door het centrum gemaakt en wat gegeten.

Dag 2

Ik begon mijn dag met een wandeling over de Royal Mile. De Royal Mile is een levendige straat met veel winkels, restaurants en pubs die loopt van Edinburgh Castle naar Palace of Holyroodhouse. De abdij Holyroodhouse wordt gebruikt voor kroningen en koninklijke huwelijksplechtigheden. Het is nu een museum dat vertelt over de rijke historie.

Vanuit het Holyroodhouse zie je Holyrood Park liggen. Het was een prachtige zondagochtend, prima gelegenheid voor een wandeling. Wind door mijn haar en genieten van het prachtige uitzicht over de stad Edinburgh.

Dag 3

Op de derde dag ben ik met de tram naar de haven gegaan om daar the Royal Yacht Britannia te bezoeken.

Dit voormalige jacht van de Britse koninklijke familie was meer dan 40 jaar lang hun thuis op zee. Het schip maakte 968 staatsbezoeken aan meer dan 150 landen. In 1997 werd de Britannia uit dienst genomen en werd het een museum. Bezoekers kunnen het schip nu bezoeken en een kijkje nemen in het leven van de koninklijke familie.

Ik begon de tour in de stuurhut. Aan de achterzijde van dit dek bevinden zich de privé-woonruimte van de koninklijke familie. Hier konden ze ontspannen en tot rust komen. Ik zag de slaapkamers van de koningin en de prins. Op het onderdek bevindt zich de keuken, waar de maaltijden voor de koninklijke familie werden bereid. Ik zag ook de eetzaal, waar de koninklijke familie samen met hun gasten aten. De tour eindigden in de machinekamer, waar de stoommotoren van het schip zich bevonden. Ze waren spik-en-span, geen druppel olie te bekennen. Een bezoek aan de Royal Yacht Britannia is een leuke activiteit voor jong en oud.

Ik heb in de middag Edinburgh Castle bezocht. Edinburgh Castle is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Schotland. Het kasteel staat op Castle Rock, een vulkanische berg in het hart van de Schotse hoofdstad. Edinburgh Castle heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 11e eeuw. Het kasteel heeft gediend als koninklijke residentie, militaire vesting, gevangenis en kazerne.

Mijn hoogtepunten van Edinburg Castle zijn:

  • De St. Margaret’s Chapel: een kleine kapel die in de 12e eeuw werd gebouwd. De kapel is het oudste gebouw in Edinburgh dat nog volledig in tact is.
  • De Great Hall: een grote zaal die in de 16e eeuw werd gebouwd. De hal werd gebruikt voor koninklijke banketten en andere ceremonies.
  • De kroonjuwelen van Schotland liggen in de Crown Room van Edinburgh Castle. Deze kamer bevindt zich in het Royal Palace, een deel van het kasteel dat in de 16e eeuw werd gebouwd. De kroonjuwelen bestaan uit een kroon, een scepter en een zwaard. Er staat vaak een lange rij voor de ingang van de Royal Palace. Bij mijn bezoek was de kroon afwezig vanwege ‘onderhoud’. Foto’s nemen is niet toegestaan.

Glasgow

Na de heerlijke dagen in Edinburgh was het tijd om de trein te nemen naar Glasgow. Glasgow is de grootste stad van Schotland en heeft veel te bieden voor bezoekers.

Ik begon mijn dag met een wandeling door George Square, het centrale plein van Glasgow. Het plein is omringd door indrukwekkende gebouwen, waaronder het stadhuis, de kathedraal en de Gallery of Modern Art.

Daarna bezocht ik de kathedraal van Glasgow. De kathedraal is een prachtige middeleeuwse kerk. Ik was onder de indruk van het glas-in-lood en de onderzaal; een tweede kerk in de kerk.

Daarna bezocht ik de Glasgow Necropolis, een begraafplaats die zeker één van de mooiste begraafplaatsen is die ik ooit heb bezocht. De begraafplaats is gelegen op een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over de stad. De graven zijn versierd met prachtige sculpturen en gedenktekens.

Na de begraafplaats keerde ik terug naar het centrum van de stad voor een lunch in een kleine vegan bar. Daarna bezocht ik Central Station, een van de mooiste stations van Europa.

In de namiddag nam ik de metro naar de Glasgow Botanical Gardens. De tuinen zijn prachtig aangelegd en huisvesten een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Ik genoot van een wandeling door de tuinen en bewonderde de prachtige kleurenpracht.

Na de tuinen keerde ik terug naar het centrum van de stad voor een bezoek aan de Gallery of Modern Art. De galerie heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst en is gratis te bezoeken.

Na een lange dag vol cultuur en natuur was het tijd om terug te keren naar Edinburgh. Ik nam de trein terug naar de Schotse hoofdstad en genoot van een hapje en drankje in het Brewdog café.

Ik vond het een geweldige dag in Glasgow.