Groep Gnoe's

Gnoe (wildebeest)

De gnoe, ook wel bekend als wildebeest in Zuidelijk Afrika, ziet er behoorlijk dreigend uit met zijn grote hoofd, ruige manen, puntige baard en scherpe, gebogen hoorns. Dit geeft hem een gevaarlijk uiterlijk.

Uiterlijk

Een gnoe is een soort antilope met een vacht die donkergrijs tot bruingrijs is en verticale donkere strepen aan de zijkant van de nek heeft. Hij heeft ook lange manen langs zijn kop en een zwarte staart. Ze zijn ongeveer 140 cm hoog, wat ongeveer gelijk is aan een kleine koe. Gnoes hebben een groot, langwerpig hoofd en hoorns die lijken op die van een buffel, maar iets dunner.

Waar ze leven en wat ze eten

Gnoes leven op de savanne en steppe, waar het gras kort is, omdat ze dit graag eten. Er moet ook water in de buurt zijn. Als er droogte is en het gras niet snel groeit, trekken de gnoes weg. Ze gaan op zoek naar gebieden waar ze genoeg voedsel kunnen vinden.

Lees meer over de migratie van gnoes (en zebra’s) in het verhaal van de Grote Trek in de Serengeti en de Maasai Mara.

Voortplanting en gedrag

Gnoes leven normaal gesproken in kuddes van ongeveer 30 dieren, maar tijdens periodes waarin ze lange afstanden afleggen, komen de kuddes samen en vormen ze groepen van wel tienduizend dieren. Behalve de band tussen moeder en jong hebben gnoes geen familiebanden. Een kudde heeft geen hiërarchie of sociale structuur, maar is gewoon een groep individuen die bij elkaar leeft. De kudde heeft geen leider. Als een leeuw of krokodil een dominante gnoe te pakken krijgt, merken de anderen dat nauwelijks op.

Gnoes paren aan het einde van het regenseizoen, wanneer ze in goede conditie zijn. De draagtijd van een gnoe is acht tot negen maanden. Alle jongen worden binnen een korte periode van drie weken geboren, tijdens de grote trek. Omdat er zoveel jonge dieren tegelijk worden geboren, hebben ze een betere overlevingskans. Roofdieren kunnen nooit alle pasgeboren kalveren tegelijk opeten, dus de jongen kunnen al goed lopen tegen de tijd dat de roofdieren weer honger krijgen. Elke moeder herkent haar eigen kalf aan de geur. De jongen drinken ongeveer vier maanden bij hun moeder.

Gevaren

Leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, wilde honden en hyena’s zijn vijanden van de gnoe. De kans dat een gnoe sterft door ouderdom is klein. De meeste dieren sterven door een tekort aan voedsel tijdens het droge seizoen en niet door roofdieren. Gnoes worden ongeveer twintig jaar oud.

Gnoe (Ngorongoro krater)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *